Het mondiale olieaanbod zal in het slotkwartaal van 2023 onvoldoende zijn om aan de vraag te voldoen. De krapte op de markt dreigt olieprijzen verder op te drijven.

Olielandenclub OPEC pompt in het derde kwartaal van dit jaar ongeveer 1,8 miljoen vaten olie per dag minder op dan wat nodig is om aan de mondiale vraag te voldoen, volgens schattingen van persbureau Bloomberg,

Tegen het vierde kwartaal zal dat tekort naar verwachting groter worden, waardoor westerse landen genoodzaakt zullen zijn om olievoorraden aan te spreken om tekorten aan te vullen.

Als de OPEC-productie gelijk blijft, zoals de leden hebben aangegeven, zullen mondiale reservevoorraden de sterkste daling sinds 2007 laten zien, volgens Bloomberg.

Dinsdag steeg de prijs van een vat Brent-olie, een belangrijke internationale maatstaf, naar meer dan 92 dollar per vat en woensdag klom de olieprijs verder richting 93 dollar per vat.

Dreiging van hogere olieprijs

De onbalans tussen vraag en aanbod komt doordat Saudi-Arabië, de feitelijke leider van OPEC, eerdere productieverlagingen voor een langere periode heeft gehandhaafd. Ondertussen beperkt Rusland de olie-export.

Hoewel OPEC de productieverlagingen presenteert als een manier om de oliemarkten in evenwicht te houden, blijkt uit gegevens van de olielandenclub dat de productieverlagingen neerwaartse druk uitoefenen op de wereldwijde olievoorraden.

Zo zijn de olievoorraden van de OESO, een club van westerse landen, fors onder het gemiddelde van de jaren 2015-2019 gezakt.

Volgens Bloomberg streeft Saudi-Arabië mogelijk naar een olieprijsniveau van 100 dollar per vat om dure binnenlandse projecten te financieren.

De verminderde leveringen van olie uit landen als Saudi-Arabië en Rusland zorgen in oktober tot en met december voor een "aanzienlijk aanbodtekort", gaf ook het Internationaal Energie Agentschap (IEA) woensdag aan in zijn maandelijkse olierapport. Voorraden zullen op "ongemakkelijk lage niveaus" uitkomen, waardoor olieprijzen mogelijk nog verder stijgen.

Het IEA verwacht dat de productiebeperkingen in de tweede helft van dit jaar zorgen voor een dagelijks tekort op de wereldwijde oliemarkt van 1,2 miljoen vaten. Daarbij gaat het agentschap ervan uit dat de vraag naar olie 1,5 miljoen vaten meer is dan in de eerste zes maanden van dit jaar.

Landen van de OPEC+, waartoe ook Rusland behoort, spreken van een tekort van meer dan 3 miljoen vaten per dag.

LEES OOK: Olieprijs naar hoogste niveau in 10 maanden: benzineprijs stijgt mee